Na hlavný obsah

A szlovák kormány jóváhagyta a gazdák kártalanítását az ukrán import miatt

A szlovák kormány augusztus 23-án, szerdán beleegyezett, hogy 15,7 millió euró kártérítést nyújt a gazdálkodóknak az Ukrajnából származó olcsó mezőgazdasági termékek importja miatt. A költségek harmadát európai uniós pénzekből fedezik - tájékoztatott Ódor Lajos miniszterelnök.

Júniusban az Európai Unió (EU) megállapodott 100 millió euró (2,4 milliárd korona) felosztásáról Lengyelország, Magyarország, Románia, Bulgária és Szlovákia között, utóbbi valamivel több mint 5 (5,24) millió eurót kapott.

Az Ukrajna közvetlen szomszédságában lévő államok gazdái hosszabb ideje panaszkodtak termékeik értékesítési problémáira az Ukrajnából az EU-ba áramló olcsó áruk miatt.

Az uniós pénzügyi támogatást Szlovákia elégtelennek minősítette, ezért az Ódor-kormány maradéktalanul élt azzal a lehetőséggel, hogy az uniós hozzájárulás maximum kétszeresével növelje a gazdálkodók kártalanítását.

Az Európai Bizottság (EB) májusban engedélyezte a már említett 5 államnak, hogy megtiltsák piacukon az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag értékesítését; ez a lépés nem korlátozza az exporttranzitot más országokba.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban