Na hlavný obsah

Véget ért Roman Konečný kihallgatása

Véget ért Roman Konečný, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) vezetőjének kihallgatása a Zsolnán, Konečnýt végül nem vették őrizetbe.

Véget ért Roman Konečný kihallgatása
Foto: SITA

Konečný a sajtóval azt közölte, hogy továbbra is büntetőeljárás folyik ellene, és az ügyben panaszt nyújtottak be. Mint elmondta, nem lát okot arra, hogy lemondjon a posztjáról, és kedden (augusztus 22.) munkába áll.

„Panaszt nyújtottunk be. Az ügyben súlyos jogi hiányosság áll fenn, amely formai-jogi okokból nem teszi lehetővé, hogy az NBÚ igazgatója ellen vádat emeljenek, függetlenül az egész bűncselekmény jellegétől” – mondta Michal Mišík, az NBÚ igazgatójának jogi képviselője.

Hozzátette: teljes mértékben együttműködnek, és ez a továbbiakban is így lesz. „Az ügyfelem nagyon átfogóan ismertette azokat a tényeket, amelyek ismertetését a beosztása lehetővé teszi” – jegyezte meg a jogi képviselő.
A NAKA csütörtökön (augusztus 17.) több személy ellen indított eljárást a Végkifejlet (Rozuzlenie) akció keretében, többek között a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) igazgatója ellen. Michal A-t, az SIS igazgatóját a rendőrség a pénteki (augusztus 18.) kihallgatását követően őrizetbe is vette. Vasárnap (augusztus 20.) reggel engedték el.

Összesen öt személy ellen indult eljárás szervezett bűnözői csoport létrehozása miatt. A csoport igyekezett megnehezíteni vagy meghiúsítani egyes korrupciós ügyek és más bűncselekmények kivizsgálását, illetve azt a benyomást kelteni, hogy a nyomozók manipulálják a tanúvallomásokat, továbbá diszkreditálni akarta a bűnüldöző szerveket. További két személyt bosszúállás szándékával elkövetett hivatalos jogkörrel való visszaéléssel gyanúsítanak.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban