Na hlavný obsah

Kedden sem nyitották meg a NAKA beavatkozásáról szóló rendkívüli ülést

Augusztus 22-én, kedden sem nyitották meg a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség beavatkozásával kapcsolatos rendkívüli parlamenti ülést. Az ellenzéki Smer-SD kezdeményezése arra irányult, hogy a parlament állapítsa meg: a Szlovák Köztársaságban példátlanul elmélyült az alkotmányos és biztonsági válság.

Foto: SITA

A Robert Fico vezette Smer-SD egyúttal kötelezte volna Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, hogy tegyen eleget az alkotmányos szervek megfelelő működésével kapcsolatos kötelességének, jelenjen meg a parlament előtt, és számoljon be a helyzetről és a hatáskörében hozott intézkedéseiről.

Ugyancsak kötelezni akarták Ódor Lajos miniszterelnököt, aki egyben a belügyminisztériumot is vezeti, hogy azonnal menessze Hamran Istvánt az országos rendőrfőkapitányi tisztségből, és vonja ki a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) összes megvádolt nyomozóját a szolgálatból.

A NAKA a Végkifejlet (Rozuzlenie) akció keretében több személyt, köztük a Szlovák információs Szolgálat (SIS) és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) vezetőit is megvádolta.

A helyzetről a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsa (BR SR) is ülésezett. Az elnök és a miniszterelnök kijelentette, hogy nem történt puccs, és az érintett intézmények működése biztonságos. Lehetőséget látnak arra, hogy az ügyben érintetteket felelősségre vonják, miután a bíróságok és az ügyészek döntöttek a büntetőeljárás jogszerűségéről.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban