Na hlavný obsah

Japán megkezdi a fukusimai atomerőmű radioaktív vizének kibocsátását a Csendes-óceánba

Augusztus 24-én, csütörtökön Japán megkezdi a súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőmű radioaktív vizének kibocsátását a Csendes-óceánba - nyilatkozta Kisida Fumio japán miniszterelnök, miután tárgyalt kabinetje tagjaival.

2023. augusztus 12. Egy személy plakáttal a kezében tiltakozik a dél-koreai Szöulban Japán azon terve ellen, hogy kezelt radioaktív vizet engedjen ki a fukusimai atomerőműből.
Foto: SITA/AP

A 2011-ben egy földrengés és szökőár által súlyosan megrongálódott erőműből a radioaktív víz kibocsátására vonatkozó tokiói tervet júliusban hagyta jóvá a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ).

A NAÜ szerint a szennyezett víz kibocsátása megfelel a globális szabványoknak, és „elhanyagolható radiológiai hatással bír majd az emberekre és a környezetre”, Peking azonban bírálja a tervet.

Az erőműből 1 km hosszú alagúton vezetik el a vizet. Előtte megtisztítják, hogy csak alacsony koncentrációjú radioaktív trícium maradjon benne. A szennyezett vizet Japán nagyon fokozatosan engedi csak az óceánba, és az egész folyamat 30-40 évig tart majd.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban