Na hlavný obsah

Fico: Meg kell őrizni Szlovákia külpolitikai irányultságát

Meg kell őrizni Szlovákia külpolitikai irányultságát. Tagja akarunk maradni az olyan nemzetközi szervezeteknek, mint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és az Európai Unió – jelentette ki a Smer-SD vezetője, Robert Fico a parlamenten kívüli Republika azon szándékával kapcsolatban, hogy a következő 4 évben népszavazást kezdeményezzenek a NATO-ból való kilépésről.

Robert Fico
Foto: SITA

A Smer-SD elnöke, Robert Fico hangsúlyozta: mindaddig, amíg a népszavazási kérdés összhangban van a Szlovák Köztársaság Alkotmányával, egyetlen pártot sem lehet megakadályozni abban, hogy 350 ezer aláírást gyűjtsön össze és népszavazást kezdeményezzen.

„Ez nem szerepel a napirendünkön. Állítjuk, hogy ami a nemzetközi szervezeteket illeti, meg kell őrizni a külpolitikai irányultságot, és teljesíteni kell a tagságunkból fakadó kötelezettségeket“ – tette hozzá.

Pártja azonban nem ért egyet az ajánlással, hogy a GDP 2 százalékánál többet fordítsanak védelemre. Fico szerint a védelmet korszerűsíteni kell, de nem ilyen mértékig. Pártja emellett Ukrajna NATO-tagságát is ellenzi.

Fico a parlamenti választások előtt nem kívánt nyilatkozni a kormányalakításról.

„Minden egyes politikai pártnak, amely több mint 5 százalékot szerez és képviselteti magát a parlamentben, jogában áll egy nagy kerekasztalhoz ülni, ahol majd kiválasztásra kerül, hogy milyen legyen az új kormány. Nem zárok ki és nem is erősítek meg senkit“ – mondta.

A parlamenten kívüli Hlas-SD vezetője, Peter Pellegrini ugyancsak reagált a Republika vezetőjének, Milan Uhríknak a NATO-ból való kilépésről szóló népszavazás megszervezésével kapcsolatos nyilatkozatára, közölve, hogy pártja nem lép koalícióra a Republikával.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban