Na hlavný obsah

Sokan államkötvényekbe fektetik megtakarított pénzüket Magyarországon

Magyarországon tömegesen veszik ki megtakarításaikat a bankokból, hogy államkötvények vásárlására fordítsák azt. Ennek az elsődleges oka az lehet, hogy az Európai Unió országai közül Magyarországon a legmagasabb az infláció, és míg az állampolgárok abban nem bíznak, hogy jobbra fordulna, addig abban igen, hogy nem kell államcsődtől tartani.

Sokan államkötvényekbe fektetik megtakarított pénzüket Magyarországon
Foto: MTI

Az idei második negyedévben a megtakarítók közel 1400 milliárd forinntal, azaz majdnem 3,8 milliárd euróval növelték az államkötvények állományát, ami 13 és fél százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakát. Az állampolgárok megtakarításait tekintve azonban a jegybank közleménye szerint közel 1900 milliárd forintos csökkenésről lehet beszélni, ami éves szinten a 10,7 százalékos csökkenést is eléri.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kifejezetten hazafias keretbe helyezte az államkörvényvásárlás hirdetését, erre pedig elsősorban azért volt szükség, mert az EU többek között a jogállamisági eljárás keretein belül közel 29 milliárd eurót tart vissza Magyarországtól, ez pedig egészen addig így is marad, amíg nem teljesülnek erre irányuló feltételeik.

(ctk, bloomberg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban