Na hlavný obsah

Az államfő ideiglenesen felfüggesztette a SIS igazgatójának állami szolgálatát

Michal Aláč ellen vádat emeltek bűnszervezet létrehozásának, szervezésének és támogatásának bűntette, valamint köztisztviselői hatalommal való visszaélés miatt.

Az államfő ideiglenesen felfüggesztette a SIS igazgatójának állami szolgálatát
Michal Aláč, a Szlovák Információs Szolgálat igazgatója. Foto: SITA/Branislav Bibel

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti Michal Aláč SIS-igazgatót az állami szolgálatból.

Michal Aláč ellen augusztus 17-én vádat emeltek bűnszervezet létrehozásának, szervezésének és támogatásának bűntette, valamint köztisztviselői hatalommal való visszaélés bűntette miatt. A Speciális Ügyészi Hivatal felügyelő és eljáró ügyésze is egyetértett a vádakkal.

A 73/1998 sz. törvény értelmében a Szlovák Információs Szolgálat tagját ideiglenesen fel kell függeszteni az állami szolgálat teljesítése alól, ha az állami szolgálatban való további maradása veszélyeztetné az állami szolgálat fontos érdekét, és megalapozottan gyanúsítható bűncselekmény elkövetésével.

Ezek az indokok teljesültek, mivel a nyomozó szerint a fent említett bűncselekményeket Aláč  a SIS igazgatói feladatainak ellátásával közvetlen összefüggésben követhette el, és a feladatai ellátásában való megtartása veszélyeztetné a közszolgálat fontos érdekét, amely a kölcsönös bizalmon alapuló partneri bel- és külkapcsolatok hatékony működése. Ilyen esetben a SIS-t a annak helyettes vezetője vezeti.

Ugyanezt az eljárást alkalmazta az államfő a múltban Vladimir Pčolinský, a SIS akkori igazgatójának vád alá helyezése esetén.

Ódor Lajos miniszterelnök idő közben bejelentette, hogy kedden javaslatot tesz a kormánynak Aláč teljes körű leváltásáról, szerinte ugyanis ha az ideiglenes felfüggesztés után visszatérne posztjára, az a szolgálat hírnevét és hitelességét Szlovákiában és külföldön is aláásná.

(kancelária prezidentky SR, Pátria Rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban