Na hlavný obsah

2024-ben havi 750 euró lesz a minimálbér

A munkáltatók és a munkavállalók képviselői a Szlovák Köztársaság Gazdasági és Szociális Tanácsának (ESZT) hétfői ülésén megállapodtak arról, hogy 2024-ben 750 euróra nő a minimálbér összege - jelentette be sajtótájékoztatóján Ódor Lajos miniszterelnök.

2024-ben havi 750 euró lesz a minimálbér
Foto: TASR

„Nem szokványos, Szlovákiában pedig az utóbbi időben végképp nem, hogy konstruktív párbeszéddel sikerül kompromisszumra jutni, bár bizonyos fokig mindkét fél elégedetlen az eredménnyel. A szakszervezetek természetesen magasabb béreket szeretnének az alkalmazottaknak, a vállalkozásoknak pedig a versenyképességüket is őrizni kell” – mondta Ódor, hozzátéve, hogy örül a megállapodásnak.

Soňa Gaborčáková munka-, szociális és családügyi miniszter a munkáltatók és a munkavállalók közti megegyezésről szintén megjegyezte, hogy száz százalékig egyik fél sem elégedett, de a bértárgyalásokat az adatokra kell alapozni, nem az érzelmekre. „Örülök, hogy az Ágazati Tanácsok Szövetségének mindkét fél tagja lesz, és a jövőben ennek adataira támaszkodhatunk” – mondta Gaborčáková.

Mindkét fél képviselői megerősítették, szükség van arra, hogy a kormány felelősen álljon hozzá a bérek kérdéséhez, és megfelelő adatokkal szolgáljon, amik alapján lefolytathatják az egyeztetést.

A Munkáltatói Szervezetek Szövetsége (AZZZ) és a Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) júliusban nem jutott egyezségre a 2024-es minimálbér kérdésében. A háromoldalú érdekegyeztető tanácsban augusztus végéig volt idő a megállapodásra.

Ha nem lett volna egyezség, a minimálbér a törvényben megszabott mértékben emelkedett volna, automatikusan, a két évvel ezelőtti átlagbér 57%-ára. Ez 744 eurót jelentene, tehát 6 euróval lenne alacsonyabb a megállapodásban szereplő 750 eurónál.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban