Na hlavný obsah

NAKA: Szervezett csoport dolgozott a bűnüldöző szervek lejáratásán

A Végkifejlet (Rozuzlenie) akció keretében eljárást indított több személy ellen augusztus 17-én, csütörtökön a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA). Köztük van Michal Aláč, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) jelenlegi, valamint Vladimír Pčolinský, az SIS volt igazgatója, Martin Ciriak, az SIS volt ügynöke, Ján Kaľavský, a NAKA volt nyomozója és Peter Košč vállalkozó is.

Hamran István, 2023. augusztus 14.
Foto: SITA

A gyanú szerint a szervezet bűnözői csoport igyekezett megnehezíteni vagy megakadályozni egyes korrupciós ügyek és más bűncselekmények kivizsgálását, illetve azt a benyomást kelteni, hogy a nyomozók manipulálják a tanúvallomásokat, továbbá diszkreditálni akarták a bűnüldöző szerveket. További két rendőrt gyanúsítottként őrizetbe vettek – tájékoztatott augusztus 17-i, csütörtöki sajtótájékoztatóján Hamran István országos rendőrfőkapitány.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) eljárása törvénytelenségének elhitetésére és a Tisztítótűz-ügyben (Očistec) feltárt dolgok megkérdőjelezésére irányuló ügy felderítésén eredetileg Ján Čurilla csoportja dolgozott. Hamran István országos rendőrfőkapitány emlékeztetett, hogy a főügyész leállította ezt a büntetőeljárást. Az ügyet ezután a NAKA egy másik csoportja, a Stred vette át.

„Ugyanarra az eredményre jutottak. Hogy ebben az országban loptak, korrumpáltak, a legmagasabb helyeken volt jelen a korrupció. A rendőrség meg lett bénítva, politikai jelöltek vezették. Az Országos Rendőr-főkapitányságot (PPZ) nem a rendőrfőkapitány irányította, hanem oligarchák” – mondta Hamran. Az új eljárás 2022 áprilisában kezdődött.

A rendőrség az ügyet összevonta egy másikkal, amelyben bosszúállás szándékával elkövetett hivatalos jogkörrel való visszaélést vizsgálnak. Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgató mellett gyanúsítottként szerepel a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) egykori vezetője, Roman Konečný. A gyanú szerint, szolgálat alóli felfüggesztésekkel, előre egyeztetett, valótlan SIS-jelentéssel igyekeztek megszabadulni az NBÚ számukra kellemetlen alkalmazottaitól.

Csütörtökön nem sikerült végrehajtani az összes tervezett őrizetbe vételt. Hamran elmondta, hogy néhány kulcsfontosságú személy szabadságon van, néhányan már kapcsolatba léptek a rendőrséggel, de egy személy nem kommunikál velük, gyakorlatilag eltűnt, folytatódik a keresése. Őrizetbe vették a volt SIS-ügynök Martin Ciriakot is, valamint két gyanúsított rendőrt, a belső ellenőrzés korábbi tagját, Michal Vyšvádert, illetve Jozef Khandlt nyomozót. Ľubomír Daňko, a NAKA igazgatója hozzátette, az őrizetbe vételek során nem vetettek be kommandósokat, nem kellett kényszerítő eszközöket alkalmazni.

Hamran István azt is elmondta, hogy a nyomozati anyag összesen 1 200 oldalas, 7 titkosított és 1 nem titkos melléklettel. Felidézte, hogy az első büntetőeljárás még 2021 októberében indult, a második 2022 áprilisában, ezért visszautasítja, hogy a parlamenti választás elé időzítették az ügyet.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban