Na hlavný obsah

Fico: Rendőrpuccs zajlik Szlovákiában, rendkívüli ülést kezdeményezünk

Rendőrpuccs zajlik Szlovákiában, és hatalomátvétel a biztonsági szerveknél – jelentette ki augusztus 17-i, csütörtöki eperjesi sajtótájékoztatóján a Smer-SD elnöke, Robert Fico, akinek pártja rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozza.

Robert Fico 2022. szeptember 13-án.
Foto: SITA

A Smer-SD elnöke, Robert Fico kijelentette, az államcsínyt nem lehet majd annyival lezárni, hogy a megszervezői és végrehajtói politikailag felelősségre lesznek vonva.

„Itt a legsúlyosabb államellenes bűncselekmények elkövetésének gyanújáról van szó, melyek az állami berendezkedés és a Szlovák Köztársaság alapjai ellen irányulnak, ezért büntetőjogilag is felelősségre kell vonni ennek az államcsínynek a résztvevőit” – jelentette ki Fico.

 „Arról, ami ma történt, és történik, előre tudnia kellett az államfőnek és Ódor Lajos kormányfőnek, aki egyben megbízott belügyminiszter is. És természetesen kellett hozzá a Speciális Ügyészi Hivatal jóváhagyása. És gondolom, hogy maga Daniel Lipšic vállalta az ügyeletes ügyész szerepét, mert tudja, hogy itt az ő bérére is megy a játék, és mások is tudják ezt magukról” – tette hozzá Fico.

Zuzana Čaputová államfő a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) augusztus 17-i, csütörtök reggeli akcióját követően a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának (BR SR) összehívását kérte Ódor Lajos miniszterelnöktől. Martin Strižinec államfői szóvivő a TASR hírügynökségnek elmondta, az államfő egyúttal elvárja, hogy a rendőrség és az ügyeletes ügyész gyorsan tájékoztassa a nyilvánosságot az ügy részleteiről és az intézkedésekről, olyan mértékben, ahogy azt a törvények lehetővé teszik.

A NAKA csütörtökön reggel legalább 2 személyt őrizetbe vett, feltehetően a belső ellenőrzés Oblúk nyomozócsoportjának két volt tagjáról van szó. Sajtóértesülések szerint Michal Aláč, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) jelenlegi, valamint Vladimír Pčolinský, az SIS volt igazgatójának házában, továbbá az SIS székházában és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) épületében is rendőrök jártak.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban