Na hlavný obsah

Hamran rendőrfőnök menesztését követeli a Smer-SD

A Smer-SD követeli Hamran István országos rendőrfőkapitány leváltását. Robert Kaliňák volt belügyminiszter augusztus 16-án, szerdán Eperjesen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy tettéért a jelenlegi rendőrfőkapitány büntetőjogi felelősséggel fog tartozni. A párt elnöke, Robert Fico pedig arra mutatott rá, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség június 22-i beavatkozása miatt Szlovákia eurómilliókat veszít.

Robert Kaliňák 2023. január 26-án.
Foto: SITA

Robert Kaliňák Hamran István azonnali hatállyal történő menesztésére szólította fel Ódor Lajos miniszterelnököt.

„Hamran saját magáncégeként használja a rendőrséget és különösen a NAKA-t“ – mondta Kaliňák.

A Smer-SD elnöke, Robert Fico azt állítja, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) az Agrárkifizető Ügynökségnél (PPA) végrehajtott beavatkozása miatt az Európai Bizottság (EB) Szlovákiához fordult.

Állítása szerint az EB a június 22-i rendőri beavatkozás alapján 2023 második negyedévének vonatkozásában 54 millió eurós visszatérítést állított le. Azt mondta, a jelek szerint minden olyan projekt veszélybe kerülhet, amelyek a PPA-n keresztül vannak megtérítve, összesen 1,4 milliárd euró értékben.

Hamran válaszában elmondta, mindenki, aki sértve érzi magát azáltal, hogy a személyével szemben a NAKA kötelékében szolgálatot teljesítők a büntetőjogban foglaltakat érvényesítik, az független és pártatlan büntetőtőjogi eljárás keretében védekezhet.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy végérvényben a bíróság az, amely kimondja a bűnösségről vagy az ártatlanságról szóló határozatot. Egyúttal a Tisztítótűz-ügyben (Očistec) jogerősen elítéltek esetére is rámutatott.

„Különösen az említett úriember 12 éves, magas állami struktúrákban betöltött hivatali idejében voltak tevékenyek, illetve tisztségviselők. Rendőrök, bírák, ügyvédek, magas rangú köztisztviselők. Szerintem ez mindent elmond“ – tette hozzá Hamran István.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban