Na hlavný obsah

Választás 2023: Augusztus 16-tól kezdik meg a választói igazolványok kiadását az önkormányzatok

Augusztus 16-tól, szerdától megkezdik az önkormányzatok a parlamenti választásokkal összefüggésben a választói igazolványok kiadását. A határidő a választójog gyakorlásának feltételeiről szóló törvényből következik. Választói igazolvánnyal szeptember 30-án, szombaton bármely szlovákiai szavazóhelyiségben leadható a szavazat.

A kép illusztráció.
Foto: TASR

Választói igazolványt igényelhet az a választópolgár, akinek állandó lakhelye Szlovákiában van, és a választás napján nem szavazhat abban a választókörzetben, amelynek választói listáján a neve szerepel.

Az igazolványt az állandó lakóhely szerinti önkormányzatnál kell igényelni, amelyik aztán törli az adott választópolgárt a választói névjegyzékről. A választói igazolvány feljogosítja a választópolgárt arra, hogy a választás napján az 5 996 választóhelyiség bármelyikében felkerüljön a választói névjegyzékre.

A választópolgár személyesen legkésőbb szeptember 29-én, pénteken, az önkormányzati hivatali félfogadó órákban kérheti a szavazói igazolvány kiállítását. Az igazolvány kiadását a megadott időpontig meghatalmazott személyen keresztül is kérvényezni lehet. Az önkormányzat a szavazói igazolványt haladéktalanul kiállítja.

Az igazolványt írásban vagy elektronikus úton (e-mailben) is kérvényezni lehet úgy, a kérelemnek azonban legkésőbb szeptember 8-ig meg kell érkeznie az önkormányzathoz, amely a választói igazolványt a kérelem kézbesítésétől számított legkésőbb 3 munkanapon belül, azaz legkésőbb szeptember 13-ig, ajánlott küldeményként – „Saját kézbe” – köteles elküldeni.

A kérvénynek tartalmaznia kell a választópolgár adatait: vezeték- és keresztnevét, személyi számát, nemzetiségét, állandó lakcímét (település, utca, házszám) és azt a levelezési címet, amelyre az önkormányzat a szavazói igazolványt kézbesíti. Ha a választópolgár közli, hogy a szavazói igazolványt más veszi át helyette, a kérvényben az illető nevét, vezetéknevét és személyiigazolvány-számát szükséges feltüntetni.

E célból az önkormányzat a honlapján a kérvények kézbesítésére elektronikus címet tesz közzé. Amennyiben az önkormányzat nem rendelkezik honlappal, akkor az e-mail címét a hirdetőtábláján teszi közzé.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban