Na hlavný obsah

Óva inti a szülőket a gyermekekről készült fotók közzétételétől a Nemzetbiztonsági Hivatal

A Nemzetbiztonsági Hivatal óva inti a szülőket attól, hogy gyerekekről készült fotókat tegyenek közzé közösségi oldalakon. A fotók zaklatás célpontjai lehetnek, vagy visszaélhetnek velük – tájékoztatott a hivatal kommunikációs osztályának munkatársa, Tibor Habo.

Foto: Getty Images

„A gyermekek fényképeinek a világhálón történő túlzott mértékű és jogosulatlan megosztása gyakran megfosztja a gyermekeket magánéletüktől, és a jövőben rájuk nézve negatív következményekkel járhat” – figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ), egyúttal javasolva az ilyen típusú fotók megosztásának korlátozását.

Az NBU továbbá nem javasolja olyan fényképek vagy videók készítését, amelyek érzékeny tartalmat, például meztelenséget vagy kínos helyzeteket hordozhatnak. A hivatal emlékeztet, ami az internetre kerül, az ott is marad, és visszaélhetnek vele.

Továbbá javasolja, azon személyek körének módosítását, akik a fotókat a közösségi oldalakon láthatják. Az NBU szerint az lenne a legjobb, ha a fényképeken a gyermek arca kitakarásra kerülne, aláhúzva, hogy amennyiben egy fotón egyszerre több gyermek is szerepel, akkor azok közzététele előtt érdemes lenne engedélyt kérni a fényképek publikálására a gyermekek szüleitől.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban