Na hlavný obsah

Módosítana az óvodák finanszírozásán az SaS

Az SaS azt szeretné elérni, hogy az állam finanszírozza az óvodákat, hasonló módon, mint az alap- és középiskolákat – jelentette ki a párt alelnöke, Branislav Gröhling, korábbi oktatási miniszter.

Foto: TASR/Lukáš Grinaj

 „A települések az óvodák fenntartói, és a törvénycsomag elfogadása miatt az intézmények költségvetésében keletkezett lyukakat úgy foltozzák be, hogy az óvodára, napközire, művészeti alapiskolára hiányzó pénzt a szülőktől kérik el, a díjak emelésével” – mondta augusztus 15-én, kedden sajtótájékoztatón Branislav Gröhling.

A párt ezért javasolni fogja, hogy az állam az alap- és középiskolákhoz hasonlóan normatív támogatással, vagyis minden egyes gyermek után fejpénzt adva finanszírozza az óvodákat. Ezt a fix összeget garantáltan megkapná az önkormányzat, azaz nem lehetne elvonni tőle.

Gröhling hangsúlyozta, az óvodai nevelés az alapja az oktatási rendszernek, ezért nem lehet az óvodákat kiemelni az oktatásügyi rendszerből, és a települések adóbevételeiből fenntartani azokat.

„Ellentétben az alap- és középiskolákkal, az óvodák számára a fenntartási költségek nincsenek szavatolva, illetve nem tudják kikövetelni az iskoláknak normatív támogatásként adott összeg és az ő támogatásuk közti különbséget” – jegyezte meg.

Hozzátette, a finanszírozás módosítása után is a település maradna az óvoda fenntartója, és a tulajdonában maradnának azok épületei is. A korábbi oktatási miniszter egyúttal az óvodai férőhelyek bővítését szorgalmazza.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban