Na hlavný obsah

Szolidaritásra szólított fel a szlovén kormányfő és az államfő

Az árvízkárosultak megsegítségre és szolidaritásra szólította fel hétfőn az állampolgárokat Robert Golob szlovén kormányfő és Natasa Pirc Musar államfő - jelentette a szlovén közszolgálati televízió.

Szlovénia, Sneberje 2023. augusztus 4.
Foto: SITA/AP

A szlovén kormány javaslatára az ország parlamentje augusztus 14-ét szolidaritási nappá nyilvánította, hogy akik segíteni szeretnének a helyreállítási erőfeszítésekben, szabadnapot kaphassanak.

Robert Golob szlovén kormányfő szerint a segítségnyújtásnak sok arca van, és sokféleképpen nyilvánulhat meg: akár a helyszínen és a segélygyűjtő központokban végzett önkéntes munkában, akár a humanitárius szervezeteknek nyújtott adományokban.

Kifejtette: a szolidaritás napja egyben a támogatás kifejezése is az érintettek számára, akiket biztosítanak arról, hogy nincsenek egyedül.

„Az alapvető vezérelvnek a szolidaritásnak kell lennie. A kölcsönös segítségnek és támogatásnak. Bármilyen formában, és a saját lehetőségeink szerint“ – fogalmazott.

Natasa Pirc Musar szlovén államfő eközben arról biztosította mindazokat, akik elvesztették otthonaikat és vagyonukat, hogy az állam és az önkéntesek mellettük állnak.

Szlovénia ismét szolidaritást mutat a súlyos árvíz idején – emelte ki, hozzátéve, hogy „bár rengeteg hidat és utat sodort el a víz, az árvíz megerősítette a hidakat az emberek között“.

Golob és Pirc Musar köszönetet mondott mindenkinek, aki az emberek segítségére sietett Szlovéniából és külföldről egyaránt.

„Az a nagyszerű egység és egyetértés, amelyet akkor mutattunk, amikor ez a hatalmas katasztrófa sújtott bennünket, folytatódjon minden más döntésben is“ – mondta Golob. „Ha jót teszel, a jó visszatér hozzád. Szlovénia hálás“ – tette hozzá az elnök.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban