Na hlavný obsah

A megrongált, összefirkált, bepiszkolt szavazólap is érvényes

A szeptemberi parlamenti választáson leadott szavazat akkor is érvényes, ha a választó megrongált, összefirkált, bepiszkolt szavazólapot ad le, és az sem számít, ha egyes jelöltek nevét áthúzza vagy további neveket ír a lapra. Az egyetlen feltétel, hogy világos legyen, mely induló jelöltre vagy jelöltekre adta a voksát – tájékoztatott a belügyminisztérium.

A megrongált, összefirkált, bepiszkolt szavazólap is érvényes
A kép illusztráció Foto: TASR

A szavazó egy párt listáját teheti a borítékba, azon maximum négy jelölt sorszámát karikázhatja be, de egyáltalán nem kell karikáznia a jelöltek sorszámát, a pártra adott szavazata úgy is érvényes. Ha négynél több jelöltet karikáz, szintén érvényes a pártra adott szavazata, csupán a jelöltekre adott preferenciaszavazatai nem számítanak. Végül a borítékot az urnába kell dobnia.

„Érvénytelen a szavazat, ha a választó több párt szavazólapját tette a borítékba, vagy olyan párt listáját, amely időközben visszalépett a választástól” – tette hozzá Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője. A postai szavazásnál érvénytelen az a szavazólap, amelyet a választó nem az előírásoknak megfelelően nyomtatott ki, például ha a lap mindkét oldalán vannak jelöltek, de a szavazó a hátsó oldalt nem nyomtatta ki.

A parlamenti választás szeptember 30-án, szombaton lesz, 24 párt vagy mozgalom, illetve egy választási koalíció indul.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban