Na hlavný obsah

Tűzvész pusztít Hawaiin

Óriási tűzvész pusztít Maui szigetén, Hawaii-n. Brian Schatz, az állam szenátora szerint a lángok a Lahaina nevű történelmi várost "majdnem teljesen porrá égették." Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a lángokat a Dora hurrikán szította.

Foto: SITA/AP

A tűzvész legalább 6 áldozatot is szedett, közölték a helyi hatóságok augusztus 9-én, szerdán.

Maui egészségügyi ellátórendszerét elárasztották az égési sérülést szenvedettek, és a füst miatt légzési nehézségekkel küzdők.

A futótűz számos településen elpusztította az otthonok java részét, sőt, a kikötőkben dokkoló csónakok, hajók is lángra kaptak. Beszámolók szerint 12 ember az óceánba ugrott, hogy elmeneküljön a sebesen terjedő lángok elől.

A helyi hatóságok szerint egyelőre nehéz megbecsülni a Mauin esett kár mértékét, főleg, hogy a tűzoltók még mindig nem tudták megfékezni a lángokat. Az áldozatok száma is nőhet még, és körülbelül 2 100 embernek kellett elhagynia az otthonát. Ezrek maradtak áram vagy mobiltelefon-szolgáltatás nélkül, és szerdán a 911-es segélyhívó szolgáltatás sem működött Mauin.

Tüzek pusztítanak a szomszédos Hawaii szigeten is. Hasonló káreseményekről érkezett bejelentés Oahu szigetéről is, ahol a főváros, Honolulu található.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a lángokat a Dora hurrikán szította, amely 800 kilométerre haladt el Hawaii mellett, de 90-120 km/h-ás széllökései Hawaiira is elértek, és nemcsak a tüzeket táplálják és sodorják tovább, de a mentéseket is nehezítik.

(MTI, HVG)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban