Na hlavný obsah

Moszkvának kémkedett a Bundeswehr egyik munkatársa

Oroszországnak folytatott kémkedés gyanúja miatt letartóztatták a német hadsereg, a Bundeswehr beszerzési hivatalának (BAAINBw) egyik munkatársát - közölte augusztus 10-én, csütörtökön a szövetségi legfőbb ügyészség.

A kép illusztráció.
Foto: Getty Images

A Thomas H. néven azonosított német állampolgár a nyomozás eddigi adatai szerint idén májustól többször megkereste a bonni orosz főkonzulátust és a berlini orosz nagykövetséget, és együttműködést ajánlott fel. Egy alkalommal át is adott a hivatalnál végzett munkája révén szerzett információkat, mégpedig azzal a szándékkal, hogy eljuttassa egy orosz hírszerző szolgálathoz.

A védelmi beszerző ügyében a szövetségi bűnügyi hivatal nyomoz a katonai elhárítással (MAD) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatallal (BfV) együtt – közölték.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter az esettel kapcsolatban kiemelte, hogy az Ukrajna elleni orosz háború „Németországban is megváltoztatta a biztonsági helyzetet“. A kémkedés, a dezinformációs kampányok és az informatikai támogatások veszélye „más dimenziót öltött“, ugyanakkor Thomas H. ügye is azt mutatja, hogy a hatóságok „szemmel tartják a németországi orosz kémkedést, és következetesen fellépnek ellene“ – mondta a miniszter az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett nyilatkozatában.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban