Na hlavný obsah

Prága arra kéri a turistákat, hogy ne hagyják elcsábítani magukat egy vadállattal közös fotóra

Prága egy új kampányban figyelmezteti a turistákat a vadállatokat kihasználó látványosságoktól. Ezért arra kéri a látogatókat, hogy ne engedjenek a csábításnak a városközpontban, és ne fotózkodjanak ezekkel az állatokkal - jelenti a TASR prágai tudósítója.

Prága arra kéri a turistákat, hogy ne hagyják elcsábítani magukat egy vadállattal közös fotóra

Az Enjoy Respect Prague (Élvezd a tiszteletet Prága) kampány azzal az üzenettel próbálja megszólítani a turistákat, hogy viselkedjenek felelősségteljesen a cseh fővárosban – ne zavarják a prágai belváros lakóit, ne rongálják a műemlékeket, és legyenek tekintettel a többi turistára. A kampány harmadik kiadása azonban különös hangsúlyt fektet az állatokra. A cél az, hogy figyelmeztesse a látogatókat a népszerű turisztikai helyszínek egyes látványosságaira. „A turisták ne dőljenek be az olcsó prágai belvárosi látványosságoknak, és ne készítsenek szelfit vadállatokkal“ – magyarázta Jiří Pospíšil, Prága kulturális, idegenforgalmi és állatgondozásért felelős alpolgármestere.

A cseh fővárosba látogatók több helyen is találkozhatnak olyan kereskedőkkel, akik gyakran nemzetközileg védett állatok tulajdonosaiként kínálják őket attrakcióként az arra járó turistáknak, hogy megérintsék, megfogják vagy fényképezkedjenek velük. Mindezért pénzt kérnek.

Az önkormányzat szerint ez egy tisztességtelen tevékenység, amely ellen a város igyekszik fellépni. Pospíšil azonban úgy véli, hogy a legjobb módja annak, hogy a turisták rávegyék ne dőljenek be és ne  használják ezeket a látványosságokat, az, hogy távozzanak a városból. „Amikor az ember végigsétál az Óváros téren, és egy kígyóbűvölőt lát, azt valószínűleg nem egy prémium európai desztinációban várja, hanem valahol messze keleten“ – mondta František Cipro, a prágai városi turizmus igazgatója. Szerinte ez a jelenség árt Prága hírnevének külföldön.

A prágai városi tanács preventív módon szeretné figyelmeztetni a turistákat, hogy egy bagollyal, kígyóval, galambbal vagy más állattal készült fotó a szóban forgó állat számára megpróbáltatás. „Bár a törvény szerint ez nem számít kegyetlenségnek, a környezet nem teljesen megfelelő ezeknek az állatoknak, az állat mindig szenved valamilyen módon“ – mondta Pospíšil. A kampány cseh és angol nyelvű lesz, főzte hozzá. (TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban