Na hlavný obsah

A NATO fokozza a Fekete-tenger felügyeletét

A NATO fokozza a Fekete-tenger felügyeletét, miután Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonakezdeményezésből és a tenger nagy területeit veszélyesnek nyilvánította a hajózás szempontjából. A szövetség szerdán, a NATO-Ukrajna Tanács ülése után jelentette be lépéseit.

A NATO fokozza a Fekete-tenger felügyeletét

„A szövetségesek és Ukrajna határozottan elítélték Oroszország azon döntését, hogy kilép a fekete-tengeri gabonaegyezményből, és szándékos kísérleteit arra, hogy leállítsa az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek exportját, amelytől emberek százmilliói függnek szerte a világon“ – áll a védelmi szövetség közleményében.

A közleményben a NATO bírálta Moszkva azon nyilatkozatát is, amely szerint a Fekete-tenger nemzetközi vizeinek egyes részei „átmenetileg veszélyesek“ a hajózásra.

„A szövetségesek arra figyelmeztettek, hogy az új orosz riasztási terület a Fekete-tengeren, Bulgária kizárólagos gazdasági övezetén belül van, ami új kockázatokat teremtett a téves számítások és az eszkaláció szempontjából, valamint komoly akadályokat jelent a hajózás szabadságában“ – áll a közleményben.

(SITA)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban