Na hlavný obsah

Miről szólt Orbán Viktor tusványosi beszéde?

A magyar miniszterelnök gyengének minősítette a szlovákiai magyar politika teljesítményét, de diplomáciai botrányokat is magával vonhat hagyományos tusványosi beszéde.

Miről szólt Orbán Viktor tusványosi beszéde?
Orbán Viktor kormányfõ (k) elõadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdõn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). Foto: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megtartotta hagyományos beszédét Tusványoson, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor elnevezésű rendezvényen. Orbán tusványosi beszédére általánosan nagy figyelem irányul, hiszen az illiberális demokrácián át a fajelméleti okfejtésekig sok mindenről szólt már a miniszterelnök ezen az eseményen.

Ezúttal többek között szó volt a nemzetközi hatalmi viszonyokról, az EU és Magyarország kapcsolatáról, de a szlovákiai magyar politika – a miniszterelnök által gyengének titulált – teljesítményéről is.

A magyar kormányfő a beszédében Szlovákiát „elszakított országrésznek” nevezte, amelynek következtében a külügyminisztérium bekérette Magyarország szlovákiai nagykövetét és magyarázatot kért tőle. A szlovák pártok is elfogadhatatlannak tartják ezt a kijelentést, szerintük az ilyen állítások megkérdőjelezik az ország szuverenitását.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban