Na hlavný obsah

Leállási üzemmódba helyezték a zaporizzsjai atomerőmű két reaktorát

Leállási üzemmódba helyezték az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű 4. és 5. reaktorát – közölte július 25-én, kedden az erőmű Moszkva által kinevezett vezetése.

Zaporizzsjai atomerőmű
Foto: TASR

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vizsgálata közben megállapította, hogy az oroszok aknákat telepítettek az erőmű közelébe.

Európa legnagyobb, 6 Gigawatt teljesítményű, az orosz-ukrán frontvonal közvetlen közelében fekvő atomerőművét az orosz hadsereg 2022 márciusában foglalta el. Ukrajna és Oroszország tüzérségi támadásokkal vádolja egymást az erőmű környékén, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pedig biztonsági mechanizmus létrehozásán fáradozik egy esetleges nukleáris baleset elkerülése végett.

A NAÜ-nek a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson megjelent közlemény szerint az 5. reaktort „hideg leállás” üzemmódba helyezték, hogy berendezéseinek műszaki ellenőrzését el tudják végezni, a 4. reaktort pedig az erőmű gőzellátásának biztosítására „forró leállás” üzemmódba állították.

A NAÜ hétfőn közölte, hogy az atomerőmű vezetése tájékoztatta az átállásról. Hozzátette: az atomerőmű többi reaktora hideg leállásban marad. Jelenleg egyetlen reaktor sem termel áramot.

A NAÜ szerint az erőmű hat reaktorának egyikét a nukleáris biztonsághoz, ezen belül a tárolótartályokban lévő folyékony radioaktív hulladék feldolgozásához szükséges gőz termeléséhez kell forró leállási üzemmódban tartani.

Kijev az átállítást veszélyesnek nevezte. Az Enerhoatom ukrán atomenergetikai vállalat július 25-én, kedden azt írta, hogy az eljárás sérti az atomerőmű üzemeltetésének szabályait. Hangsúlyozta: a 4. reaktor is csak hideg leállásban üzemeltethető, mivel hosszú ideje nem végezték el rajta a szükséges karbantartási munkákat.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban