Na hlavný obsah

Nem jogerős: Tizenegy évet kapott a volt rendőr, Jozef Rehák

Bűnösnek találta július 24-én, hétfőn a Sýkora-bandával való együttműködés és kenőpénz elfogadásának vádjában Jozef Rehák volt rendőrt, a rendőrségi lehallgatások egykori vezetőjét a Besztercebányai Specializált Büntetőbíróság egyesbírója. A bíróság 11 év börtönbüntetésre, vagyonelkobzásra és a közhivatalnoki hivatás gyakorlásától való ötéves eltiltásra ítélte a vádlottat. Az ítélet nem jogerős.

Foto: Getty images


A Besztercebányai Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) a Dodo néven ismert Jozef Rehákot bűnszervezet létrehozásának, szervezésének és támogatásának bűntette miatt ítélte el. A vád szerint információkat szállított a Sýkora-bandának arról, hogy mit tud a rendőrségnek a bűnözői csoportról. Másik két esetben 16 ezer és 17 ezer euró kenőpénz elfogadásáról is szó volt. A gyanú szerint más volt rendőrtisztek, köztük Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány is érintett volt az ügyben.

Az ítélethirdetéskor sem a vádlott, sem a védőügyvédje nem volt jelen a bíróságon. Az ítélet ellen 15 napon belül fellebbezhetnek. A tárgyalást igazságtalannak nevezték, az ügyészségi vádat pedig az együttműködő vádlottak tanúvallomásán alapuló koholt vádaknak tartják. A Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze nem fellebbez az ítélet ellen.

„Az ítélet lényegében megismételte azt, amit a záróbeszédben javasoltunk, ezért elfogadom a döntést. A döntés, bár nem jogerős, megerősíti, hogy nem igaz az, amit beszélnek, azaz hogy befolyásolják a tanúkat, manipulálják a vallomásokat, és célzottan folytatják le a büntetőeljárásokat“ – jelentette ki az ítélethirdetés után a Szlovák Köztársaság Legfőbb Ügyészségének (GP SR) ügyésze.

Jozef Rehákot 2020 december elején, a Júdás rendőrségi akció keretében vették őrizetbe. A több mint egy évig tartó tárgyalás során több volt állami tisztségviselőt is beidéztek tanúként, például Ľudovít Makót, a Pénzügyi Hatóság Bűnügyi Hivatalának (KÚ FS) korábbi vezetőjét; Bernard Slobodníkot, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) volt vezetőjét, illetve Boris Beňát, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt helyettes vezetőjét.

A rendőrségi lehallgatások volt vezetője ellen vallott például Martin Bihári, a Sýkora-banda elítélt tagja.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban