Na hlavný obsah

Egyre növekszik a járóbeteg-sürgősségi osztályoknál felmondó gyermekorvosok száma

Egyre növekszik a járóbeteg-sürgősségi osztályoknál (APS) felmondó gyermekorvosok száma. Július 20-ig 409 felmondást regisztráltak - jelentette a Szlovák Orvosi Társaság Szlovák Gyermek-alapellátási Társasága, amely éppen ezért szorgalmazza a járóbeteg-sürgősségi osztályok működése javasolt módosításának elfogadását, amelynek célja elejét venni a gyermekorvosi rendelők összeomlásának.

Illusztrációs felvétel.
Foto: zzz.sk

„A járóbeteg-sürgősségi ellátás szervezőivel kötött szerződések felmondása hátrányos a gyermekorvosok számára, ugyanakkor mindazzal összhangban, ami törekvésünk és munkánk vezérelve – vagyis gyermekeink java – csupán az első megtett lépés. A járóbeteg- ellátás biztosítása egyelőre nincs veszélyben. Ha minden mondanivalónk ellenére a status quo fennmarad, és a politikusok nem lesznek hajlandóak megtenni a szükséges lépéseket, egy rendkívüli ülés útján is, a helyzet tarthatatlanná válik. Az idősebb kollégák nyugdíjba vonulnak, a fiatal gyermekorvosok pedig nem lesznek képesek további több ezer gyermeket ellátni. Ennek elkerülhetetlen következménye az lesz, hogy sok rendelő tevékenysége felfüggesztésre kerül, vagy akár meg is szűnik“ – közölte a Szlovák Orvosi Társaság Szlovák Gyermekalapellátási Társasága (SSPPS SLS).

Az SSPPS SLS a járóbeteg-sürgősségi osztályok működésében az egészségügyi minisztérium által javasolt változtatások elfogadását kéri. Ez magában foglalta például a szolgálati idő 20:00 óráig történő lerövidítését és az egyes sürgősségi osztályok számának csökkentését.

„Részleges válságmegoldásokról van szó, amelyek célja a gyermekorvosi rendelők összeomló hálózatának átmeneti stabilizálása azáltal, hogy csökkenti a bennük dolgozó orvosok aránytalan és elfogadhatatlan terheit” – közölte az SSPPS SLS.

Bírálta azon politikusok és az Orvosszakszervezeti Szövetség (LOZ) azon képviselőinek nyilatkozatait, akik a javasolt változtatásokat elutasítják.

„Jelenleg nincsenek optimális megoldások. A tények és a valóság elutasítása, a kompromisszumos döntések meghozatalára való készség hiánya a gyermekorvosi ellátórendszer összeomlásához vezethet, és nagyon valószínű, hogy rövid időn belül oda is fog vezetni, majd pedig a kórházakat és a bennük dolgozó gyermekorvosokat elözönli egy irányíthatatlan betegáradat“ – tették hozzá .

Michal Palkovič egészségügyi miniszter ebben a hónapban jelentette be, hogy a járóbeteg-sürgősségi osztályok szolgálati ideje lerövidítésének kérdéséről rendkívüli ülésen tárgyalhat a parlament. A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjai a parlamenten kívüli Demokrata Pártból kinyilvánították, hogy támogatják a megnyitást. A parlamenten kívüli Demokrati törvényhozásbeli képviselői jelezték, hogy készek támogatni az ülés megnyitását.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban