Na hlavný obsah

Ragaszkodnak az energiaár-kompenzációhoz az önkormányzatok

Az önkormányzatok képviselői 108 millió euró összegű energiaár-kompenzáció kifizetését kérik. A meg nem nyitott rendkívüli ülés ellenére reményeik szerint Ódor Lajos miniszterelnök betartja ígéretét, és augusztus közepén kifizeti a pénzt az önkormányzatoknak.

Jozef Viskupič
Foto: SITA

„Hiszem, hogy ebben az összefüggésben a miniszterelnök szavai érvényesek lesznek, és határozat nélkül is mindent megtesz az önkormányzatok megsegítéséért, és augusztus 15-én ezek a források valósággá válnak“ – mondta július 21-én, pénteken a megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 elnöke, Jozef Viskupič hangsúlyozva, hogy ragaszkodnak a 108 millió eurós energiaár-kompenzáció kifizetéséhez.

Tájékoztatása szerint még a rendkívüli parlamenti ülést megelőző bizottsági ülésen a politikusok széles körben támogatták azt a határozatot, amellyel a képviselők felszólítanák a hivatalnokkormányt, hogy a 2023-as költségvetési tartalékából haladéktalanul szabadítsa fel az önkormányzatoknak az előző kormány által megígért 108 millió eurót a városok, falvak és megyék magas energiaárakkal kapcsolatos kompenzálására.

„Nem arra törekszünk, hogy felkeltsük a média érdeklődését. El kell érnünk, azt amit megígértek“ – mondta, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) elnöke, Jozef Božik.

Ódor Lajos miniszterelnök július 19-én, szerdán az önkormányzatok képviselőivel folytatott egyeztetését követően közölte, türelmüket kéri augusztus 15-ig. Mint világossá tette, ekkora várható, hogy a kormánynak kézhez kapja az államháztartás helyzetével kapcsolatos féléves jelentést. Ezt követően találhat egy az önkormányzatokat segítő megoldást.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban