Na hlavný obsah

Legalább 77 Leopard harckocsit vásárol Németországtól Prága

Csehország legalább 77 darab Leopard harckocsit szeretne vásárolni Németországtól, a legújabb 2A8 verzióból - közölte Jana Černochová cseh védelmi miniszter július 21-én, pénteken Prágában sajtóértekezleten, miután német partnerével, Boris Pistorius védelmi miniszterrel tárgyalt.

Foto: SITA/AP

Jana Černochová megerősítette, hogy közös cseh-német kormányzati beszerzésről van szó, amelyhez esetleg még más ország is csatlakozhat. Prága azzal számol, hogy ily módon jobb árat, gyorsabb szállítást és jobb szervizt kaphat a német gyártóktól.

A cseh-német keretmegállapodást már aláírták, a részleteket is tartalmazó szerződést a felek az év végén tervezik aláírni. A cseh megrendelés értéke több tízmilliárd korona lesz – jegyezte meg a miniszter.

„Rendkívül fontosnak tartom, hogy a közös projekt megvalósításába a lehető legnagyobb mértékben a cseh ipari cégek is bekapcsolódjanak. Jó esélyt látok arra, hogy részt vegyünk a harckocsik gyártásában és karbantartásában is“ – jelentette ki a cseh védelmi miniszter.

A prágai sajtó szerint a Leopard tankok beszerzése valódi váltást jelent majd a cseh hadsereg számára, ennek köszönhetően Csehország megszabadulhat az orosz felszerelésektől való függésétől.

Csehország az Ukrajnának nyújtott segítségért cserébe már korábban 14 Leopard 2A4 típusú harckocsit kapott Németországtól. Ezekből eddig 3 érkezett meg Csehországba. A teljes szállítmányt várhatóan 2024 közepéig veheti át a cseh hadsereg.

Jana Černochová és Boris Pistorius újságírók előtt megerősítették, hogy mindkét ország álláspontja változatlan az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

„Egyetértettünk abban, hogy továbbra is támogatni fogjuk az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnát, amíg csak arra szükség lesz“ – szögezte le Boris Pistorius.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban