Na hlavný obsah

Hamran: Nincs szó mesterkedésről, az elveinkhez ragaszkodtunk

A rendőri vezetés eljárása nem egy átgondolt kényszerítő lépés volt, amelynek kezdeményezői arra vártak, hogy "valaki enged", hanem egy elveken alapuló döntésről, és az ezekhez való ragaszkodásról szól - mondta Hamran István országos rendőrfőkapitány július 20-án, csütörtökön sajtótájékoztatón, az Ivan Šimko volt belügyminiszter és a rendőrség vezetése közötti nézeteltérések kapcsán.

Hamran István 2022. június 8-án.
Foto: SITA

„Nem ‚mestermunka‘ volt, ahogy azt az ex-miniszter nevezte. A történet sokkal egyszerűbb. Elvekről volt szó, amelyekre elhatároztuk, hogy felépítjük a rendőrséget, és ezekhez ragaszkodunk is” – mondta Hamran István országos rendőrfőkapitány, egyúttal elismerve, hogy „áthidalhatatlan nézeteltérések“ támadtak Ivan Šimko menesztett belügyminiszterrel, de mindezek dacára korrektnek nevezte a Šimkóval folytatott megbeszéléseket és azt, ahogy a felek elváltak egymástól.

Hamran István újfent bírálta az ex-miniszter bejegyzéseit, amelyekkel szerinte megkérdőjelezte a rendőrség munkáját és az azon belül kialakított rendszert.

„Figyelmeztettem, hogy éppen az efféle állásfoglalásai kérdőjelezik meg a rendőrségbe vetett bizalmat“ – mondta Hamran.

Csalódást jelentett számára, hogy Ivan Šimko valódi érvek nélkül ragaszkodott a máriatölgyesi gyilkosság után írt megállapításai megalapozottságához.

„Amikor meghallottam, hogy kitart mellettük, és a jövőben is ugyanígy cselekedne, megértettem, hogy ez az együttműködés valószínűleg nem lesz lehetséges” – mutatott rá Hamran.

Elmondása szerint Šimko fellépése nyomán merült fel kollégáiban, hogy kilépjenek a rendőrség kötelékéből

Šimkóban az országos rendőrfőkapitánynak azt követően ingott meg a bizalma, hogy egy  folyamatban lévő nyomozás kapcsán akart tájékozódni, illetve ezeket az információkat a volt belügyminiszter egy az adott ügyben érintett személyhez köthető állami tisztviselő jelenlétében akarta volna megszerezni.

„Ez volt az első alkalom, hogy nem tettem eleget egy felettesem utasításának. Nem voltam hajlandó elmenni egy ilyen megbeszélésre” – hangsúlyozta.

Peter Juhás, a rendőrség belső ellenőrzésének (ÚIS) ideiglenes vezetője a sajtótájékoztatón Šimko azon szavait is kommentálta, miszerint a feszültség valódi oka az volt, hogy belügyminiszterként nem volt hajlandó aláírni egy büntetőeljárás alá vont rendőr jelölését az ÚIS kötelékébe.

Juhás azt állítja, Šimkónak kezdetben nem volt gondja a jelöléssel, csak később fogalmazott meg fenntartásokat, ami mögött Juhás lehetséges politikai nyomást sejt. A volt miniszternek felrótta, amiért a szóban forgó jelöléssel a rendőrség hatáskörein kívül kívánt foglalkozni.

„Tanácskozni akart az ügyben Maroš Žilinka főügyésszel, amivel nem érthettem egyet“ – mondta Juhás.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban