Na hlavný obsah

Elfogadta a 4×4-es járművekre vonatkozó amerikai ajánlatot a védelmi tárca

A védelmi minisztérium elfogadta az Amerikai Egyesült Államok az Oshkosh vállalat 4x4-es egységes könnyű taktikai járművekkel (JLTV) kapcsolatosan adott ajánlatát. A Szlovák Köztársaság Fegyveres Erői 160 járművet szereznek be két változatban csaknem 190 millió dollár értékben, amelyeket az amerikai alapból fizetnek. A járművek átadása 2025-ben várható. A megállapodást július 20-án, csütörtökön írta alá Martin Sklenár védelmi miniszter.

Oshkosh egységes könnyű taktikai jármű (JLTV)
Foto: SITA/Business Wire

A szerződésnek pótalkatrészek, helyszíni szerviz, képzés és dokumentáció formájában logisztikai támogatás is részét képezi. A járműveket az Amerikai Egyesült Államok FMF (Foreign Military Financing) alapjából finanszírozzák, amelyen belül Washington összesen 200 millió dollárt különített el Szlovákia számára. A védelmi tárca a közbeszerzési eljárás során a 20 százalékos áfát állja.

A védelmi minisztérium javaslatát a múlt héten hagyta jóvá a kormány. A Hlas-SD felszólította a kabinetet a határozat visszavonására. Ezt a lépést eltékozolt lehetőségnek nevezte arra, hogy amerikai forrásokból kifinomult technológiát szerezzenek, és egyúttal szlovák erőforrásokkal támogassák a hazai ipart az ilyen típusú járművek szlovákiai gyártásával.

Jaroslav Naď volt védelmi miniszter (Demokrati) üdvözölte a projekt folytatását, és a hazai védelmi ipar számára jelentett hozadékaira is rámutatott.

A döntést a Magyar Fórum körül tömörülő pártokat képviselő nyugalmazott tábornok, Pavel Macko is támogatta. Annak tényét, hogy a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erői (OS SR) nem saját gyártóiparára támaszkodva, hanem külföldi adományokból kénytelen ilyen felszerelést vásárolni, a Smer-SD és a Hlas-SD az ország biztonsági érdekeivel szembemenő, Szlovákia védelmét és biztonságát meggyengítő hosszú távú ténykedésének tudja be.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban