Na hlavný obsah

A lengyel határ közelében képzi a fehérorosz hadsereg különleges erőit a Wagner-csoport

A fehérorosz fegyveres erők közös kiképzést folytatnak a Wagner zsoldoscsoport harcosaival. A képzések Belarusz nyugati határán, Breszt város közelében zajlanak, a lengyel határhoz közel.

Foto: SITA/AP/VoenTV

A Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak az orosz hadsereg parancsnokságával folytatott hosszan tartó vitái június végén zendülést eredményeztek, melynek során harcosai rövid időre elfoglalták az oroszországi Don-menti Rosztov városát, és Moszkva felé vonultak.

Az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető közvetítésével létrejött megállapodás alapján Prigozsin véget vetett a lázadásnak, és lehetőséget kapott arra, hogy embereivel együtt Fehéroroszországban telepedjen le.

Minszk már megerősítette, hogy a Wagner-csoport most Fehéroroszországban működik, azt azonban nem részletezték, a magánhadsereg pontosan hány tagja tartózkodik az országban.

Lengyelország aggodalmának adott hangot, hogy a zsoldosok fehéroroszországi tartózkodásukat felhasználhatják arra, hogy migránsokat tereljenek a válságövezetekből a lengyel határhoz.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban