Na hlavný obsah

Egységes könnyű taktikai járműveket szerez be az amerikai alap forrásai révén a védelmi tárca

A Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztériuma 160 darab 4x4-es egységes könnyű taktikai járművet szerez be az amerikai alap forrásainak felhasználásával. A szerződés ára csaknem 190 millió dollár, megközelítőleg 172,9 millió euró. A tervet július 12-én, szerdán hagyta jóvá az Ódor-kormány.

Oskhosh egységes könnyű taktikai jármű (JLTV)
Foto: SITA/Business Wire

„A járműveket két változatban 2025 folyamán szállítják le” – áll a vonatkozó anyagban.

Az egységes könnyű taktikai járműveket (JLTV) interoperábilis kommunikációs és információs rendszerekkel szerelik fel, amelyeket a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erői (OS SR) jelenleg igényel, illetve amelyek használatát egyéb, más típusú új eszközökben is fokozatosan bevezeti.

Pótalkatrészek,  helyszíni szerviz, képzés és dokumentáció formájában a szerződésnek logisztikai támogatás is részét képezi. A járműveket az Oshkosh társaság szállítja le. A védelmi tárca a közbeszerzési eljárás során a 20 százalékos áfát állja.

Martin Sklenár védelmi miniszter szerint a 4×4-es járművek amerikai alapon keresztül történő beszerzése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fegyveres erők anélkül tesznek szert új képességre, hogy Szlovákia fizetne érte. Közlése szerint az amerikai kormány javaslata teljes mértékben megfelel az általuk szabott követelményeknek.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban