Na hlavný obsah

Országaik kapcsolatainak erősítéséről egyezett meg Szerbia és Montenegró elnöke

Szerbia és Montenegró elnöke hétfőn a két történelmi balkáni szövetséges politikai és gazdasági kapcsolatainak javításáról egyezett meg, a köztük lévő fesztülségek feloldása érdekében.

Országaik kapcsolatainak erősítéséről egyezett meg Szerbia és Montenegró elnöke
Jakov Milatovič (b) montenegrói elnök és Aleksandar Vučič (j) szerb elnök. Foto: SITA/AP

A két ország feszültségének fő forrása abból ered, hogy az egykori Jugoszlávia felbomlása után szövetséget alkottak, aminek azonban 2006-ban vége szakadt, mivel Szerbia rosszallására Montenegró elismerte Koszovó függeltenségét.

Jakov Milatovič montenegrói elnök látogatása volt 2020 óta az első alkalom, hogy országa diplomáciai kapcsolatba lépett Szerbiával, ugyanakkor Aleksandar Vučič szerb elnökkel megegyeztek abban, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel rendezniük kell kapcsolataikat.

Milatovič az áprilisi választásokat követően azt a Milo Đukanovićot váltotta az elnöki székben, aki korábban kivívta Montenegró függetlenségét Szerbiától, 2017-ben pedig Oroszország egyértelmű ellenzésével szemben beléptette az országot a NATO-ba.

A belpolitikai válság kitörése előtt ráadásul úgy tűnt Montenegró teljeskörű EU-s tagállam lesz, mostanra ez azonban már nem ennyire egyértelmű. A Nyugat-Balkáni ország lakosságának körülbelül egyharmada vallja magát szerbnek, a lakosság Szerbiához való viszonya azonban erősen megosztó.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban