Na hlavný obsah

Július eleje volt a Föld eddig mért legmelegebb hete

A július harmadika és kilencedike közti volt a világszinten mért legmelegebb hét - közölte az ENSZ meteorológiai szervezete (azaz a WMO) azt követően hogy egymás utáni napokon dőltek meg a hőmérsékletrekordok.

Július eleje volt a Föld eddig mért legmelegebb hete
Kiszáradt Ebro folyó. Foto: SITA/AP

A meteorológiai szervezet közleményében kitért arra, hogy a rekordokat egyszerre okozta az emberi tevékenység következtében kialakult globális felmelegedés és az El Nino meteorológiai jelenség hatása.

Christopher Hewitt a WMO éghajlatkutató szolgálatának igazgatója úgy nyilatkozott, a hőmérsékleti rekordok hosszútávon potenciálisan pusztító hatásokkal járnak ökoszisztémákra és a környezetre nézve, az El Nino hatását pedig még a következő évben is érezni lehet majd.

Az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, azaz a Kopernikusz közleménye szerint július 6.-án volt az eddig mért legmelegebb nap, ami több, mint 17 fokos áltaghőmérsékletet jelentett világi szinten.

A múlt heti rekordokat megközelítő hőmérsékletet utoljára 2016 augusztusában mértek, amikor a világi szintű átlaghőmérséklet majdnem elérte a 17 fokot.

(napunk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban