Na hlavný obsah

Fico: Ukrajna NATO-tagsága nemzeti érdekeinkbe ütköző

Ukrajna NATO-tagsága ellentétes nemzeti érdekeinkkel – véli Robert Fico, a Smer-SD elnöke. Szerinte a független, szuverén Ukrajnának lökhárítót kell képeznie az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és Oroszország között. Fico egyúttal feltételezi, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július 7-i, pénteki szlovákiai látogatása a közelgő vilniusi NATO-csúcshoz kapcsolódik.

Fico: Ukrajna NATO-tagsága nemzeti érdekeinkbe ütköző
Robert Fico Foto: SITA

„Ukrajna nem tagja a NATO-nak. Nagyon fontos, hogy Ukrajnának keletről és nyugatról egyaránt biztonsági garanciákat adjunk,  de nagyon fontos, hogy legyen valamiféle lökhárító a NATO és az Orosz Föderáció között. Ezt a lökhárítót, minden velejáróval a független, szuverén, Ukrajnának kellene képeznie” – jelentette ki sajtótájékoztatón július 7-én, pénteken a Smer-SD elnöke, Robert Fico.

A Smer-SD vezetője szerint Zelenszkij támogatásért folyamodhat Szlovákiához a csúcs végkimenetelét illetően, mely csúcson országa a NATO kötelékébe történő meghívásának formai kereteiről értekeznek majd.

„Feltételezem, hogy Ukrajna mindaddig, amíg háborús konfliktus van, nem válhat taggá. Összességében Ukrajna NATO-tagsága ellentétes nemzeti érdekeinkkel“ – konstatálta Robert Fico, aki egyrészt feltételezi, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyrészt azért is jött Szlovákiába, hogy köszönetet mondjon a Pozsony által Kijevnek adományozott fegyverekért.

A Smer elnökének a kijelentésére reagált a kormányfő Ódor Lajos is. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Robert Fico kormányzása idején

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban