Na hlavný obsah

Čaputová bízik benne, hogy csúcsán a NATO a kötelékében való tagság jövőképet tárja Ukrajna elé

Zuzana Čaputová bízik benne, hogy vilniusi csúcsán a NATO a tagságával kapcsolatos jövőképet ad Ukrajnának. A szlovák államfő nagy lehetőségnek tartja Ukrajna újjáépítését a szlovák cégek számára és a két ország kiváló kétoldalú kapcsolatairól beszélt. Egyúttal rámutatott a szélesedő együttműködésre, például a tarackok fejlesztése terén.

Zuzana Čaputová és Volodimir Zelenszkij 2023. július 7-én, Pozsonyban.
Foto: SITA

Zuzana Čaputová államfő mindezt azt követően jelentette ki, hogy július 7-én, pénteken találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki megköszönte Szlovákia támogatását, humanitárius és katonai segítségét.

„Azt akarjuk, hogy az országok közötti kapcsolatokban a szabályok, a nemzetközi jog, és ne a nyers erőszak elve diktáljanak. Ez az oka annak is, hogy országát különféle módon – gazdaságilag, humanitáriusan, de katonailag is támogatjuk. Egy nem kiprovokált agresszió áldozataként teljes joga elvárni támogatásunkat önvédelméért folytatott küzdelmében“ – jelentette ki Zelenszkijhez fordulva Čaputová, majd kiemelte a szlovák állampolgárok és a civil szervezetek ukrajnai embereknek nyújtott segítségét.

Az elnök támogatólag szólt a békekezdeményezésekről, amelyeknek mint mondta: egy Ukrajna szuverenitását és területi integritását tiszteletben tartó igazságos békéhez kell vezetniük. Čaputová Zelenszkij békekezdeményezése mellett is kiállt, amelyet az orosz agresszió lehetséges megoldásaként jellemzett.

A továbbiakban felhívta a figyelmet az ukrán nép nem szűnő szenvedésére, a mindennapos áldozatokra.

„Ez a tény nem válhat általánossá“ – hangsúlyozta.

Kiemelte a Szlovákia nyújtotta katonai segítséget és az ezen a területen fejlődő kétoldalú együttműködést is, illetve felidézte a szerződést, amelynek eredményeként további 16 szlovák Zuzana 2 tarack kerül legyártásra, s amelyekből az elsőket a tervek szerint már idén nyáron leszállítják.

„Vállalataink új típusú tarackokat is kifejlesztenek, együtt fognak működni a lőszergyártásban, és ezzel párhuzamosan részt vesznek Ukrajna területének aknamentesítésében” – foglalta össze.

Zuzana Čaputová arra is kitért, hogy szerinte az intenzívebb együttműködést infrastruktúra-fejlesztéssel kell támogatni.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban