Na hlavný obsah

Sklenár: Konkrét ajánlatot kért Washingtontól a Viper helikopterekre a védelmi tárca

A védelmi minisztérium már kérelmet intézett az amerikai kormányhoz, hogy dolgozzanak ki konkrét árajánlatot a Viper harci helikopterekre és felszereléseikre, a kiképzésre és a logisztika biztosítására – tájékoztatott július 6-án, csütörtökön a kormányülés után Martin Sklenár védelmi miniszter. Megerősítette, Szlovákiának mindez hozzávetőleg 340 millió dollárjába kerülhet, de tényleges értékük meghaladja az egymilliárd eurót.

Bell AH-1Z Viper
Foto: SITA/AP

„Kérésünk alapján az amerikai kormány konkrét árajánlatot készít a szállítási határidőkkel egyetemben. Az árajánlat a konkrét, specifikus harci helikopterekre, a felszerelésre, a rakétákra, a személyzeti kiképzésre és a biztosított logisztikára vonatkozóan lesz kidolgozva egy bizonyos kezdeti időszakra“ – vázolta Martin Sklenár.

A védelmi miniszter feltételezi, hogy a kérelem feldolgozása az USA részéről több hónapot vesz majd igénybe. Elmondása szerint némileg szokatlan folyamatról van szó, mivel a helikoptereket már legyártották, csupán a korszerűsítésük van hátra. A majdan kapott ajánlatot Pozsony elfogadhatja, de el is utasíthatja.

„Ha valaki elutasítaná, egyrészt kiváló üzlettől esne el, másrészt az egész folyamatot újra kell kezdeni, amivel a leszállítás ideje is kitolódik „ – jegyezte meg Sklenár.

Az Amerikai Egyesült Államok 12 új Bell AH-1Z Viper helikoptert – beleértve a tartozékokat, a pilóta- és technikusképzést -, valamint több mint 500 darab AGM-114 Hellfire rakétát ajánlott fel, utóbbit az Ukrajnának adományozott MiG-29 vadászrepülőgépek pótlására, jelentős kedvezménnyel.

Harci helikopterek jelenleg nem állnak a Szlovák Fegyveres Erők (OS SR) rendelkezésére, így ez a fegyveres erők számára egy teljesen új harci képességet jelentene.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban