Na hlavný obsah

Emberhiánnyal küzd a büntetés-végrehajtás

Továbbra is emberhiánnyal küzd a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar és Igazságügyi Rendészet (ZVJS). Megoldást egyebek mellett a lakhatási hozzájárulás emelésétől várnak – tájékoztatott Monika Kacvinská szóvivő.

Foto: SITA

A hozzájárulás lehetséges maximális összege júliustól 232,36 euróról 500-ra emelkedett.

„A lakhatási hozzájárulás a szolgálatteljesítés helyétől is függ, a legkisebb összeggel, 86 euróval Lőcsén emelkedett, Pozsonyban pedig 230 euróval” – tette hozzá Monika Kacvinská.

A Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar és Igazságügyi Rendészet (ZVJS) minden tagja kap hozzájárulást.

„Az új alkalmazottak így minimum 150, de akár 370 euróval magasabb bért kapnak a szolgálatteljesítésük helye szerint” – mondta a szóvivő.

Az emelést júniusban hagyta jóvá a kormány. A ZVJS szerint a nem megfelelő bérezés miatt jelentkeznek kevesen fegyőrnek, és minden évben sok munkatárs mond fel. Tavaly 333-an távoztak, és 64-gyel kevesebb új alkalmazottat sikerült felvenni. Az intézetekben átlagban a szolgálati helyek 84 százaléka van betöltve, de van, ahol csak a 77 százalékuk.

A szóvivő elmondta, a negatív trend megfordítása érdekében nemcsak a lakhatási hozzájárulást sikerült megemelni, hanem a veszélyességi pótlékot is.

Júliustól már nem 21, hanem 18 évesen is be lehet lépni a testületbe, emellett megszüntették azt a rendeletet, hogy a rendőri alapkiképzés és a tanulmányok elvégzésének ideje alatt 20 százalékkal kisebb fizetés jár.

Kacvinská elmondása szerint az érdeklődők számának növekedését várják attól a változtatástól is, hogy már látható helyen, tehát az egyenruha által nem takart testrészen is lehet tetoválása a testület tagjának, továbbá átértékelték az egészségi alkalmassági feltételeket is.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban