Na hlavný obsah

Budapesten tárgyalt a magyar és a szlovák külügyminiszter

Szijjártó Péter magyar, és Miroslav Wlachovský szlovák külügyminiszter július 3-án, hétfőn Budapesten tárgyaltak.

Miroslav Wlachovský (b) és Szijjártó Péter (j) 2023. július 3-án, Budapesten.
Foto: SITA

Miroslav Wlachovský szlovák külügyminiszter a Szijjártó Péterrel folytatott kétoldalú budapesti megbeszélése után elmondta, különleges kapcsolata van a magyar fővárossal, amelyhez családi kapocs is fűzi.

Leszögezte továbbá, hogy Szlovákiának és Magyarországnak is érdeke, hogy Ukrajna maga dönthesse el, mikor tárgyal a békéről.

A magyarok 1956-os és a szlovákok 1968-as tapasztalatai alapján is érthető ez az álláspont, tette hozzá Wlachovský.

Ezzel összefüggésben kitért arra az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által tett múlt heti kijelentésre is, miszerint Ukrajna már nem szuverén ország, mivel nyugati partnerei pénzügyi segítségeitől függ. Wlachovský szerint ez nem volt helyénvaló kijelentés, szerinte ugyanis Ukrajna nagyon is szuverén ország és a szövetésgesei is azon dolgoznak, hogy ez a szuverenitás sérthetetlen maradjon.

Egy évvel meg akarja hosszabbíttatni a magyar kormány azt a szankciós kivételt, hogy a Mol-csoport és a Slovnaft szállíthasson Csehországba orosz kőolajszármazékokból származó termékeket, mondta el Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a kétoldalú tárgyalás után.

A felek abban is megegyeztek, hogy a migrációs nyomást a külső határokon kell kezelni, és mindketten elképzelhetetlennek tartják, hogy Szlovákia és Magyarország között határlezárásokra kerüljön sor.

(Facebook/MZVaEZ SR, Napunk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban