Na hlavný obsah

Rendkívüli állapotot is hirdethetnek Franciaországban

Emmanuel Macron francia elnök szerint az elharapózó és egyre erősebb tiltakozások már rosszabb biztonsági helyzetet eredményeztek Franciaországban, mint amit az ország 2005-ben megtapasztalt.

Rendkívüli állapotot is hirdethetnek Franciaországban
Foto: SITA/AP

Emmanuel Macron francia elnök két napon belül a második válságtanácskozásra hívta össze kabinetjét, miután az éjszaka minden eddiginél súlyosabb zavargások törtek ki már nemcsak Franciaország több városában, hanem a belga fővárosban, Brüsszelben is, a rendőrök által kedden lelőtt észak-afrikai származású fiatal halála miatt. Franciaországban országszerte 40 ezer rendőrt vezényeltek ki. Marseille-ben betiltották a tüntetéseket, és estére leállítják a tömegközlekedést. A BBC szerint az újabb válságtanácskozás eredményeként akár rendkívüli állapotot is hirdethetnek Franciaországban.

A francia elnök szerint az elharapózó és egyre erősebb tiltakozások már rosszabb biztonsági helyzetet eredményeztek Franciaországban, mint amit az ország 2005-ben megtapasztalt. talt. A megmozdulások, amelyek gyújtogatásokkal, fosztogatásokkal és súlyos károkozásokkal járnak, szinte az ország egészére kiterjedtek és eszkalálódtak a keddi incidens óta, amikor egy francia rendőr agyonlőtt egy észak-afrikai származású tinédzsert. A közösségi médiába feltöltött videók a polgári személyek közti erőszakról is beszámolnak.

(euronews, 444)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban