Na hlavný obsah

Közel 36 millió embernek okozhatott krónikus egészségügyi problémákat a „hosszú Covid“ tünetegyüttes

Közel 36 millió embernek okozhattak krónikus egészségügyi problémákat a koronavírus-járvány hosszú távú következményei, vagyis a „hosszú Covid” tünetegyüttes Európában - közölte Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója június 27-én, kedden Koppenhágában.

Foto: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatójának elmondása szerint a koronavírus (SARS-CoV-2) okozta járvány hosszú távú hatásai továbbra is összetett kórképet alkotnak, „amelyről még mindig nagyon keveset tudunk, és nyilvánvaló vakfoltot jelentenek a járvánnyal kapcsolatos tudásunkban”.

Míg a legtöbb ember néhány hét után felépül a koronavírus okozta betegségből, mások folyamatos fáradtságról, légszomjról, illetve úgynevezett „brain fog” jelenségről számoltak be, amikor az agy úgy eltompul, mintha köd ereszkedne rá, akadályozva a tiszta gondolkodást.

Mindezek a szóban forgó tünetegyütteshez tartoznak.

A WHO májusban közölte, hogy a koronavírus immár nem minősül globális vészhelyzetnek. Erre a bejelentésre több mint 3 évvel azután került sor, hogy a szervezet nemzetközi válsághelyzetet hirdetett a koronavírus-világjárvány miatt.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban