Na hlavný obsah

Leszállt Prigozsin magángépe Minszkben

Magánrepülőgéppel érkezett Fehéroroszország fővárosába, Minszkbe Jevgenyij Prigozsin a Wagner csoport vezetője, írja a Kyiv Post.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezére érkezik az oroszországi Szentpétervár központjában található helikopter-leszállóra 2023. május 26-án.
Foto: SITA/AP

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója június 23-a, péntek éjszaka fordult szembe az orosz katonai vezetéssel, szombaton pedig 25 ezer katonája indult meg Moszkva felé leváltani Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt.

Szombat estére viszont – fehérorosz közvetítéssel – alkut kötött az orosz vezetéssel.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő éjszakai televíziós beszédében elmondta, a fegyveres lázadást minden esetben elfojtották volna, és ennek szervezői elárulták hazájukat, és bűncselekményt követtek el.

Putyin azt is kijelenette, hogy a Wagnert sötét célokra használták fel. Az orosz elnök ugyanakkor felajánlotta a Wagner katonai magánvállalat harcosainak, hogy szerződjenek le az orosz védelmi minisztériummal, térjenek haza hozzátartozóikhoz, vagy távozzanak Fehéroroszországba.

(ma.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban