Na hlavný obsah

Szegénységi küszöb alatt a világban élő gyermekek negyede

A világ gyermekeinek negyede éli meg az idei évet a szegénységi küszöb alatti létefeltételekkel. Az arány jelentős növekedéséért többek között Oroszország Ukrajnai inváziója is szerepet játszik az élelmiszer- és energiaárak jelentős növekedésén keresztül - figyelmeztetett a KidsRights gyermekjogvédő szervezet.

Pamela dos Santos Pereira, egy 33 éves hatgyermekes édesanya otthona ajtajában áll, kezében 1 hónapos gyermeke, Joao, mellette a 4 éves Debora (k) és a 6 éves Issac (b), a brazíliai Sao Paulo egyik szegénynegyedében 2022. szeptember 29-én.
Foto: SITA/AP

A KidsRights gyermekjogvédő szervezet évente végez felméréseket 193 ország bevonásával a gyermekek jogainak betartásával kapcsolatban, melynek idén Izland, Svédország és Finnország áll az élén, míg Csád, Afganisztán és Dél-Szudán a végén.

Az orosz hadsereg tavalyi támadása az említettek mellett rengeteg gyermek életét sodorja közvetlenül veszélybe, valamint kényszeríti őket otthonuk elhagyására, akár szüleik nélkül is.

Komoly problémákat okoz még az éghajlatváltozás, melynek elsődleges hatásait az Ázsiában és Afrikában élő gyerekek szenvedik el.

A KidsRights továbbá a szudáni polgárháborút, valamint az afganisztáni lányok felsőoktatásának tilalmát emelte ki hatalmas problémaként, de említésre kerül a növekvő szegénységgel összefüggő, 5 év alatti gyermekek elhalálozása is, ami elsősorban a kelet-afrikai országokat érint.

A felmérés azokat az országokat hasonlítja össze, melyek ratifikálták az ENSZ gyermekjogi egyezményét.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban