Na hlavný obsah

A héten le kell adniuk jelöltlistáikat a pártoknak

Ezen a héten le kell adniuk a jelöltlistájukat a szeptemberi előrehozott parlamenti választásokra az azon induló politikai pártoknak, mozgalmaknak, pártkoalícióknak. A végső határidő július 2-a, éjfél.

Foto: Pixabay

Jelöltlistát csak hivatalosan bejegyzett párt adhat le, a listán maximum 150 képviselőjelölt lehet. Koalícióban is indulhatnak a pártok, ebben az esetben közös listát állítanak. A lista leadását követően a névsort már nem lehet kiegészíteni, a jelöltek sorrendjét sem lehet módosítani.

A listával együtt választási kauciót is letétbe kell helyezni. A belügyminisztérium a választási eredmények kihirdetése után egy hónapon belül visszaadja a pénzt azoknak a pártoknak, amelyek az összes szavazat legalább 2 százalékát megszerzik. A többi letét az államkasszába kerül.

A jelöltlistával együtt a párt legfelsőbb szerve tagjainak névsorát is le kell adni, vagy kétszer annyi párttag nevét, ahány jelöltet indít a tömörülés. A jelöltlistát elektronikus formában is el kell juttatni a belügyminisztériumba.

Az állami választási bizottságnak legkésőbb július 22-ig kell bejegyeznie a jelöltlistákat.

A parlamenti választáskra 2023. szeptember 30-án, szombaton kerül sor.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban