Na hlavný obsah

Szabadlábon a földművelésügyi tárca és az Agrárkifizető Ügynökség őrizetbe vett alkalmazottai

Június 22-re virradó éjszaka a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium és az Agrárkifizető Ügynökség valamennyi őrizetbe vett alkalmazottját a kihallgatásuk után szabadlábra helyezték, hogy másnap megfelelően elláthassák feladataikat, miután esetükben további őrizetben tartásuk és a meggyanúsításuk sem volt indokolt – tájékoztatott június 23-án, pénteken a földművelésügyi minisztérium kommunikációs osztálya.

Jozef Bíreš
Foto: SITA

A földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium leszögezte, hogy elutasítja a politizálást, és nem hajlandó részt venni a társadalomban dúló, a közelgő parlamenti választásokat megelőző kampányban, ahogy azt is elutasítja, hogy a szaktárcát bárki arra használja fel, hogy szándékosan ártson az ország érdekeinek.

A földművelésügyi minisztérium teljes mellszélességgel kiáll Ódor Lajos kormányának azon elhatározása mellett, hogy nyugodt társadalmi légkört teremtsen, és az agrártárcát apolitikus magatartást tanúsítva vezesse el a parlamenti választásokig. Egyúttal elutasítja, amint sikertelen jelöltek és politikusok előre megfontolt terve mentén a június 22-i, csütörtöki beavatkozás célzott és manipulatív módon meg lett szellőztetve a sajtóban.

„Abszolút érdekünk egy átlátható módon finomhangolt és megtisztult Agrárkifizető Ügynökség fenntartása és megóvása egy szervezett csoport szisztematikus, előre megfontolt és összehangolt támadásaitól. Régóta ki van téve a korábbi időszakokat érintő vizsgálatok meghiúsítására és a bizonyítékok megsemmisítésére irányuló kísérleteknek. Pillanatnyilag történelmi lehetőség előtt állunk a beruházási adósság csökkentésére. Nem szeretnénk, hogy gazdálkodóink és élelmiszertermelőink kárára bárki megakadályozza a közel 400 millió euró értékű szerződések az Agrárkifizető Ügynökségen keresztüli megkötését, mely összeg már a nyári hónapokban az említettekhez áramolhat” – mondta a csütörtöki események margójára Jozef Bíreš mezőgazdasági miniszter.

A tárca szerint a könyvvizsgáló hatóság, amelynek segítségével az Agrárkifizető Ügynökségnél (PPA) hatalmas munkát végeztek, és befejeződött az intézmény megtisztulása, ugyancsak koholt vádak célkeresztjébe került. A szokásos feladatkörön túl tagjai a teljes átalakulási folyamat részeként törvényszéki vizsgálatokat, előakkreditációs értékeléseket végeztek, jelen voltak minden vizsgálaton és ellenőrzésen, illetve a kockázat- és hibaszámítások záróértékelésén.

Ezzel összefüggésben a minisztérium elnézést kér partnereitől, illetve minden őrizetbe vett személy családtagjától is, akiket a beavatkozás érintett.

Egyúttal felszólította a belügyminisztert, hogy ellenőrizze a csütörtöki beavatkozás arányosságát, terjedelmét és módját, valamint az ahhoz vezető információk megalapozottságát és hitelességét.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban