Na hlavný obsah

Német-kínai kormánykonzultáció Berlinben

Li Csiang márciusban hivatalba lépett kínai miniszterelnök háromnapos németországi látogatása első programjaként találkozott Frank-Walter Steinmeier német államfővel. Olaf Scholz kancellár június 19-én, hétfőn este munkavacsorán fogadja, kedden pedig megtartják a két kormány együttes ülését, amelyen 8 német és 9 kínai kormánytag vesz részt. A kínai küldöttség szerdán Münchent keresi fel.

Li Csiang
Foto: SITA/AP

A kormánykonzultáció intézményét 2010-ben hozták létre, a két kabinet kétévente ülésezik közösen. A június 20-i, keddi lesz a 7. értekezletük. Az előzetes nyilatkozatok alapján a központi téma a klímaváltozással összefüggő gazdasági átalakulás és Oroszország Ukrajna elleni háborúja lesz.

A két ország kapcsolatának erősségét jelzi, hogy Kína tavaly sorban a 7. éve volt Németország első számú kereskedelmi partnere – a forgalom megközelítette a 300 milliárd eurót -, ismét megelőzve az Amerikai Egyesült Államokat.

Ugyanakkor a politikai kapcsolatok jellege átalakulóban van. Míg az előző kancellár, Angela Merkel idején az együttműködésen volt a hangsúly, a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok Olaf Scholz vezette koalíciója a napokban elfogadott nemzeti biztonsági stratégia alapján úgy látja, hogy Kína egyszerre „partner, versenytárs és rendszerszintű rivális“.

A rendszerszintű rivalizálás és a gazdasági versengés elemei az utóbbi években kidomborodtak, de Kína így is nélkülözhetetlen partner a „legsürgetőbb globális kihívások“ kezelésében – írták.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban