Na hlavný obsah

Lavrov azzal a váddal állt elő, hogy a „nyugat” alá akarja ásni Oroszország stabilitását a választások előtt

Az orosz külügyminiszter kijelentéseit hétfőn a kormányzó Egységes Oroszország párt nemzetközi együttműködési bizottságának ülésén tette.

Lavrov azzal a váddal állt elő, hogy a „nyugat” alá akarja ásni Oroszország stabilitását a választások előtt
Szergej Lavrov Foto: TASR/AP

„A szuverén országok belügyeibe való beavatkozás téves gyakorlata nem szűnik meg. Ennek a beavatkozásnak különböző formái vannak, beleértve a fenyegetést, a zsarolást és a színes forradalmak szervezését. A 2014-ben Ukrajnában sikeres véres államcsínyt hat évvel később Fehéroroszországban próbálták megismételni. Sikertelenül. De a jelek szerint nem álltak le, nyíltan célul tűzték ki országunk belpolitikai stabilitásának megingatását, különösen a jövő évi elnökválasztás kapcsán” – idézte Lavrovot a TASZSZ orosz hírügynökség.

Lavrov véres államcsínynek nevezte Viktor Janukovics oroszbarát elnök 2014 februári kiűzését Kijevből, amelyet szerinte nyugatbarát tüntetők hajtottak végre, nem említve, hogy a vérontást Janukovics rohamrendőrsége robbantotta ki a tüntetőkre lőve.

2020 nyarán korábban példátlan tüntetések törtek ki Fehéroroszországban az önkényuralmi rendszer ellen, miután a hatóságok ismét Alekszandr Lukasenkót hirdették ki az elnökválasztás győztesének. Az ellenzék és a szerint a választási eredményeket meghamisították, de Lukasenko Moszkva támogatásával elfojtotta a tüntetéseket. Oroszországban az Ukrajna elleni háború kitörését követően Vlagyimir Putyin elnök rezsimje számos ellenzéki politikust emigrációba kényszerített vagy bebörtönzött. A hatóságok véget vetettek a független médiának is. A háborúról vagy az országban uralkodó állapotokról való kritikus véleménynyilvánítás ma már többéves börtönbüntetéssel fenyeget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, akinek parancsára az orosz csapatok tavaly februárban megszállták Ukrajnát, és a második világháború óta a legvéresebb konfliktust robbantották ki Európában, még nem jelentette be, hogy jövőre újabb hat évre indul-e államfőjelöltként.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója egy hétfői lapinterjúban azzal vádolta Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport  néven ismert orosz zsoldoshadsereg vezetőjét, hogy olyan káoszt szít, amely Oroszországban polgárháború kitöréséhez vezethet. Prigozsin volt az első az orosz oligarchák közül, aki felismerte a mai Oroszország összeomlásának elkerülhetetlenségét, és megkezdte az oroszországi elit „újraosztásának“ folyamatát, hogy „Putyin után“ átmeneti rendszert hozzon létre – mondta Podoljak az RBK-Ukrajnának. „Amint (Putyin) rendszere összeomlik, minden szétesik“ – jósolta Oroszország végét Kijril Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője is. (ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban