Na hlavný obsah

Megnövekedett árak, elmaradt támogatás – nehéz helyzetbe kerültek a Pressburg-sorozat és a Hancsovszky-dokumentumfilm alkotói

A koronavírusjárvány és a háború nyomán megemelkedett árak a filmes iparban is gondokat okoznak.

Megnövekedett árak, elmaradt támogatás – nehéz helyzetbe kerültek a Pressburg-sorozat és a Hancsovszky-dokumentumfilm alkotói

Érvényes ez a szlovákiai magyar filmes alkotókra is, főként akkor, ha ráadásul betervezett pályázati támogatásoktól esnek el. Két jelentős szlovákiai magyar filmes projekt, a Hancsovszky-dokumentumfilm, és az első szlovákiai magyar sorozatként meghirdetett Pressburg c. sorozat bemutatása is veszélybe került, miután az alkotók nem kaptak támogatást posztprodukcióra a Kisebbségi Kulturális Alaptól.

A beszélgetésben szó van arról, hogy:

Mennyiben nehezíti meg egy filmes alkotó munkáját, hogy megemelkedtek az árak, és mivel jár, ha kényszerből le kell faragni a költségvetésből?

Egy szlovákiai magyar témát feldolgozó filmes produkció milyen eséllyel indul támogatásért a Szlovák Audiovizuális Alapnál, s milyen eséllyel indul egy szlovák filmes produkció támogatásért a Kisebbségi Kulturális Alapnál?

Milyen segítséget jelent egy alkotó művész számára a Kisebbségi Kulturális Alap?

Milyen problémákat észlelnek a Kultminor támogatási rendszerében, és miért kell, kellene ezekről beszélni akár egy szakmai konzultáció keretében is?

Egyáltalán miért van szükség arra, hogy kulturális termékek közpénzből legyenek finanszírozva?

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban