Na hlavný obsah

Ciprusi elnök: haladnunk kell a föderális Európai Unió felé

Határozottan a föderális vonásokkal rendelkező Európai Unió irányába kell haladnunk, mert jelenlegi érdekeink ezt kívánják meg - jelentette ki Nikosz Hrisztodulidisz, Ciprus elnöke kedden az Európai Parlament plenáris ülésén.

Ciprusi elnök: haladnunk kell a föderális Európai Unió felé
Foto: SITA/AP

A Földközi-tenger keleti részén fekvő szigetország tavaly megválasztott jobboldali elnöke az „Ez Európa“ című plenáris vitasorozatban fejtette ki elképzeléseit az unió jövőjéről.

Véleménye szerint a nemzetközi kihívások az Európa-párti erők egyesítését kívánják meg, és az EU-nak a közös politikák elmélyítésével kell erősebbé válnia, úgy, hogy a tagállamok többet adnak fel nemzeti szuverenitásukból. „Ezáltal hozzájárulnak a közös, nemzetek feletti intézmények megerősítéséhez, annak érdekében, hogy mindenki békében és biztonságban élhessen, javuljon minden európai állampolgár jövőképe, függetlenül attól, hogy honnan jön és hol él“ – hangsúlyozta.

Mint mondta, a közelgő európai választások sikere azon múlhat, hogy mennyire sikerül a választókat közel hozni az európai projekthez, és meggyőzni őket arról , hogy az EU nem elefántcsonttorony, hanem a „nép hangja“.

Hrisztodulidisz beszédében továbbá arra buzdította az Európai Uniót, hogy „minden megfelelő politikai és gazdasági eszközt“ használjon fel a Ciprus északi részének Törökország általi katonai megszállásának megszüntetésére. Oroszország ukrajnai inváziójának párhuzamba állításával, hangsúlyozta, hogy a megszállás vége „a béke üzenetét küldené“.

A ciprusi elnök úgy véli, hogy hogy a török katonai jelenlét felszámolása a konfliktus egyetlen életképes megoldása, és a cél elérése érdekében az EU-nak a lehető legnagyobb szerepet kell vállalnia, és az uniós diplomáciának új dimenzióban kell foglalkoznia a ciprusi kérdés kezelésével. Arra is rámutatott, hogy Észak-Ciprus török katonai megszállása akadályozza a migráció kezelését, mivel a Ciprusra érkező migránsok 90 százaléka Törökországból érkezik.

A ciprusi elnök „összehangolt európai szintű válaszlépésre“ válaszlépést sürgetett a migráció kezelésével kapcsolatban, amely szolidaritáson és a migránsok egyenlő elosztásának elvén alapszik.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban