Na hlavný obsah

Csehország és Lengyelország mellett Szlovákia légterét a magyarok is védeni fogják

Szlovákia régóta fennálló katonai repülési együttműködési megállapodásokkal bír  valamennyi V4-es partnerrel.

Csehország és Lengyelország mellett Szlovákia légterét a magyarok is védeni fogják
Magyar gripenek 2019. december 17-én. Foto: MTI

Magyarország is részt vesz majd Szlovákia légterének védelmében. Martin Sklenár szlovák védelmi miniszter ezt a visegrádi négyek (V4) és Németország partnereivel folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón jelentette be a Csorba-tón. Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszterrel, Daniel Blažkovec cseh védelmi miniszterhelyettessel és Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar védelmi miniszterrel együtt aláírták az erről szóló közös nyilatkozatot is.

„Lengyelországgal és Csehországgal eddig is volt ilyen megállapodásunk, ezek a partnerek több hónapja őrzik a légterünket. Örülök, hogy Magyarországgal is találtunk egy ilyen megállapodást arról, hogy hogyan vonjuk be ebbe a kezdeményezésbe“ – mondta a szlovák tárcavezető. Hozzátette, hogy Szlovákia 2024. december 31-ig számíthat mindhárom ország képességeinek és repülőgépeinek igénybevételére, „amíg a megrendelt F-16-osok meg nem érkeznek Szlovákiába, és képesek lesznek ellátni a légterünk védelmét szolgáló összes feladatot“ – tette hozzá Sklenár. 

Szlovákia régóta fennálló katonai repülési együttműködési megállapodásokkal bír  valamennyi V4-es partnerrel. Az ország jelenleg az új F-16-os vadászrepülőgépek késedelmes leszállítására vár, az első négy példány várhatóan a következő évben érkezik meg.

A V4-ek tátrai tárgyalásának fő témái a kölcsönös együttműködés és a befejeződő szlovák elnökség értékelése voltak, amelyet Szlovákia átad cseh kollégáinak. Sklenár vasárnap (június 11-én) a német védelmi minisztérium államtitkárával, Siemtje Möllerrel is tárgyalt. A találkozót követően méltatta Németország folyamatos érdeklődését Szlovákia biztonsága iránt, különösen azt a kezdeményezését, hogy további lehetőségeket biztosít a szlovák fegyveres erők megerősítésére.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban