Na hlavný obsah

Jelentősen nőtt az elkészült lakások száma az első negyedévben, az új építkezések visszaesőben

2023 első 3 hónapjában felgyorsult Szlovákiában a lakások elkészülésének üteme, a műszaki száma évközi összevetésben a járvány előtti 5 éves átlagához képest is nőt. Az új lakások építésének megkezdése azonban tovább lassult. Erről június 7-én, szerdán tájékoztatott a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala.

Foto: Getty Images

„Az elkészült lakások számát tekintve 2023 első negyedévében javult a helyzet az egy évvel korábbihoz képest, Szlovákiában 4 578 lakás műszaki átadása történt meg, 12,3%-kal több mint egy évvel ezelőtt. Egyúttal 17 százalékkal magasabb lakásszámról beszélhetünk, mint a járvány előtti 5 év első negyedévének átlaga” – számszerűsítette a a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ SR).

Nyolc megyéből hétben évközi szinten nőtt az elkészült lakások száma, miközben négyben kétszámjegyű növekedést regisztráltak. A legmagasabb, több mint kétharmados relatív növekedés az előző év azonos időszakához képest Besztercebánya megyében volt tapasztalható. Hosszú távon azonban olyan megyéről van szó, amelyben az építkezések száma alacsony.

Több mint harmadával nőttek az új építésű lakások Pozsony megyében, ahol számuk ismét meghaladta az 1000-et.

„Még mindig a főváros környéki régióban van a legtöbb elkészült lakás, az első negyedévben az országban befejezett építkezések 22 százalékát tették ki” – tette hozzá a statisztikai hivatal. Kassa és Eperjes megye is kétszámjegyű növekedést könyvelhetett el. Nyitra megyében viszont kevesebb lakást adtak át, mint egy éve.

Az elkészült lakások száma 7 megyében volt magasabb, mint a járvány előtti 5 év átlaga.

„A legjelentősebb, csaknem háromnegyedes növekedést Trencsén megye jegyezte. A járvány előtti évek átlagához képest csak Pozsony megyében csökkent a lakások száma, a jelenlegi értékek közel 17%-kal maradtak el a járvány előtti első negyedévek átlagától” – tették hozzá a statisztikusok.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az első negyedév során tovább folytatódott az új lakások építésének lassulása. Összesen 3 681 lakást kezdtek építeni, ami 15,4%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A lakásépítésre kiadott építési engedélyek száma még a járvány előtti időszak ötéves átlagához képest is kétszámjegyű elmaradást mutatott.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban