Na hlavný obsah

Moszkva ismét ledobta a kommunikációs atomfegyverét: Ukrajna állítólag piszkos bombát készül bevetni

Orosz hírszerzés szerint nemrég arról adott ki tájékoztatást, hogy információik vannak egy orosz területek ellen tervezett terrortámadásról, amit „piszkos bombával” készül végrehajtani Ukrajna.

Moszkva ismét ledobta a kommunikációs atomfegyverét: Ukrajna állítólag piszkos bombát készül bevetni

Az FSZB szerint a sugárzó anyagot tartalmazó „piszkos bombával” végrehajtandó GUR (Ukrán Védelmi Minisztérium Felderítő Főcsoportfőnöksége) merénylet tervére akkor derült fény, amikor az orosz hatóságok kivizsgálták az Ivanovo megyei Szevernij repülőtéren állomásoztatott, nagy hatótávolságú repülőgépek ellen idén májusban tervezett ukrán diverzánsakciót.

A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségét irányító Kirilo Budanov létrehozta az úgynevezett 3. szolgálatot, amelynek része lett egy könnyűmotoros repülőgépekből álló csoport is. Ennek feladata diverzáns- és felderítőcsoportok csapásmérő eszközökkel való ellátása, valamint bombák ledobása az orosz üzemanyag- és energetikai infrastruktúra létesítményeire. A könnyűgépes repülések koordinálását a GUR-hoz tartozó, 3449-es számú, Legion kódnevű katonai egységre bízták.

Az FSZB szerint egyebek között kidolgoztak egy olyan tervet is, amelynek keretében késleltetett időzítővel ellátott „piszkos bombákat“ telepítettek volna Oroszországba, és ezek egyidejű felrobbantásával területeket tettek volna lakhatatlanná. Az FSZB szerint 2023 eleje óta ez a GUR-egység öt harci bevetést hajtott végre orosz területen, és ezekkel üzemanyag- és energetikai létesítményeket rongáltak meg a határvidéken.

Az ukrán piszkos bomba híre valamikor 2022 októberében röppent fel az orosz sajtóban. Azóta minkét ország kölcsönösen vádolta a másik felet, hogy ilyen eszközzel készül megtámadni a másikat. A jelenlegi FSB-nek titulát hír valóságtartalmát semmi sem erősíti meg és leginkább a küszöbön álló ukrán ellentámadást kísérő, nehezen ellenőrizhető orosz hírverésbe lehet betagolni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban